Strava a špeciality
Tradičné slovenské jedlá a „bizónie“ špeciality!
Strava a špeciality
„Keď ráno vstaneš, poďakuj za ranné svetlo, za svoj život a silu. Poďakuj za jedlo a radosť zo života. Pokiaľ nevidíš dôvod prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu len sám sebe.“ Tekumseh: Šoniovia
Jedálny lístok v našom letnom indiánskom tábore „Na prérie a Do Lesov!“ sa skladá z chutných tradičných slovenských jedál, zahraničných a cudzokrajných pochútiek a indiánskych „bizóních“ špecialít.
Stravu si už tradične zabezpečujeme z vlastnej kuchyne, ktorá nám varí výborne a krásne! Naša kuchyňa je umiestnená v Rekreačnom Zariadení NATUR v Turčeku, skrýva našich kuchárov a dokáže nám uvariť takmer všetko, čo si zažiadame.
Už tradične pripravujeme stravu až šesť krát denne vrátane kompletného pitného režimu. Na základe skúseností z minulých rokov, keď sa prejavila výnimočná nočná konzumácia niektorých hladných indošov, sme zaviedli trvalé šieste jedlo – druhú večeru!
Raňajky: Typicky sa u nás raňajkuje sladké aj slané. Každé ráno budú mať deti na výber nátierku rôznych druhov, krájanú salámu, šunku, varené vajíčka, natierací syr a maslo. K tomu podávame sezónnu zeleninu ako čerstvé uhorky, papriku, paradajku. Na všetkých stoloch je tiež vyložené maslo a džem, ktorými sa pravidelne „dotláčajú“ všetci hladoši. Spravidla mávame aj biele pečivo aj chlieb. K raňajkám je vždy čaj, k vianočke býva kakao či biela káva. Raňajky ostávajú celé doobedie pre všetkých hladošov k dispozícii.
Desiata: Na desiatu je vždy vydávané sezónne ovocie ako sú slivky, jablká, melóny a podobne. Prípadne keksík alebo nakrájané makovníky, orechovníky a podobne.
Obed: Na obed mávame vždy nejakú výbornú slovenskú polievočku a druhé jedlo podľa toho, aká bude večera. Vždy mávame minimálne raz za deň mäsko, ale ak sa večer opekajú „bizónie špekáčiky“ tak na obed máme dukátové buchtičky alebo cestovinku s výbornou omáčkou. Náš presný jedálny lístok predkladáme aj hygienickej kontrole a bude tu zverejnený tesne pred táborom.
Olovrant: Väčšinou to isté čo na desiatu, ale ak bolo na desiatu ovocie, na olovrant sú keksíky alebo koláčik a naopak.
Večera: Po celom dni na prérii zvyknú indiáni večerať s veľkou chuťou aj napriek veľkým raňajkám a obedu a preto mávame na večeru veľké jedlo porovnateľné s obedom, len bez polievky. Môže sa jednať o prívarky, guláše, ale podľa toho čo bolo na obed aj o cestovinový šalát, či niečo grilované alebo dusené. Takisto nám chutia francúzske zemiaky, či iná zapekaná pochúťka. Zo všetkého najviac sa ale tešíme na opekanie klobások, špekáčiek, slaninky, grilovanie párkov, pečenie pšeničných placiek, zemiakov.
Druhá večera: Po skončení večerného programu bude v kuchyni k dispozícii chlieb, pečivo, maslo, lekvár a niečo k tomu. Väčšinou nejaká chutná nátierka, slaninka alebo len tak chlieb s masťou a cibuľou pre nočných hladošov a pre všetkých tých, ktorý majú aj nočný program, ako stráž tábora alebo prepad iného tábora v okolí!
Pitný režim: Po celý deň je zabezpečený aj pitný režim! V jedálni je k dispozícii buď čaj alebo sirupová voda v samoobslužnej nádobe alebo bandaske. Je potrebné, aby deti mali zo sebou fľašu, aby si mohli so sebou zobrať pitie aj do stanu a na aktivity. Pre dospelých je v kuchyni stále k dispozícii káva.
Iné druhy stravy: V našom tábore samozrejme zabezpečujme aj rôzne diétne stravy. Najčastejšou je vegetariánska strava, kedy kuchár je schopný navariť aj jedlo bez ,,bizóna”. Výnimkou nie sú ani iné formy diét, ako napríklad bezlaktózova alebo bezlepková strava. Vieme zabezpečiť stravu pre každého, je to však potrebné napísať do prihlášky do kolónky strava.
Strava je zabezpečená z vlastnej kuchyne 6x denne. Má predpísané kalorické hodnoty, spĺňa hygienické podmienky a normy a hlavne je chutná a prispôsobená chuťovým pohárikom našich indiánskych táborníkov.